YOGALESSEN @ StUDIO nAMASTEE

Een yogales verhoogt je concentratie, leert je ontspannen, maakt je bewust van je houding en je eigen lichaam, ongeacht je een mildere vorm of een meer dynamische les kiest. Wil je naast meer focus, ontspanning, houdingsbesef, mobiliteit en de mentale voordelen van elke yogales meer accent leggen op ontspanning en meditatie kies je best voor een mildere yogastijl, Gentle Yoga of Yin Yoga. Wil je daarnaast ook nog extra spierversterkend en aan je algehele conditie werken, kan je voor de Ashtanga of Vinyasa lessen opteren.Gentle Yoga is een zoals het woord het zegt een vriendelijke vorm van yoga waar ontspanning, bewuste beweging, balans en ademhaling centraal staan. Dit maakt deze les toegankelijk voor iedereen. Ook bijvoorbeeld voor mensen met bepaalde lichamelijke en/of geestelijke klachten. De oefeningen zijn rustig, niet te lang en niet te zwaar, met aandacht voor houding en beweging. Iets meer dynamische houdingen worden afgewisseld met rustige oefeningen. Er komen staande, zittende en liggende oefeningen voor. Waar nodig kan gebruik gemaakt worden van een stoel of andere hulpmiddelen.Yin Yoga nodigt je uit om je over te geven aan kwaliteiten zoals zachtheid en mildheid. Het is een meditatieve en herstellende vorm van yoga. Door de spieren te ontspannen, bereik je niet alleen het bindweefsel (fascia, gewrichten, gewrichtsbanden en pezen), het is een weldaad voor het gehele lichaam. Dit leidt onder meer tot verhoogde mobiliteit, balans in emoties en minder stress. Bij Yin Yoga worden de houdingen, meestal zittend of liggend, drie tot vijf minuten aangehouden. Soms zelf langer. Geschikt voor ieders type lichaam en leeftijd. Tevens heel heilzaam voor de intensieve sporter.


Ashtanga Yoga is een dynamische yogastijl. In deze les wordt je lichaam op het ritme van je ademhaling doorheen een vaste logische sequentie van houdingen geleidt. De serie start met een aantal zonnegroeten, gevolgd door staande en zittende houdingen en eindigt met kalmerende inversies. Het accent ligt hier op bewegen op het ritme van de ademhaling en op flow. Ashtanga yoga is zowel een dynamische als een zuiverende yogareeks. Het helpt jou om je rustiger te voelen maar ook om kracht op te bouwen. Een echte detox voor lichaam en geest. 

In Ashtanga Yoga Basic lessen beoefenen we de poses vaak in aangepaste vorm, zodat jouw lichaam de kans krijgt om te groeien. 

In de Ashtanga Yoga Modified lessen gaan we naar het beoefenen van de meer volledige poses, natuurlijk steeds in respect met ons lichaam.


Vinyasa yoga is een dynamische yogavorm. Verschillende houdingen worden op een vloeiende manier aan elkaar gekoppeld, op het ritme van of gecoördineerd door de ademhaling. Hiervoor is focus en concentratie vereist. Er kunnen zeker 'pittige' momenten in een Vinyasa les voorkomen. In tegenstelling tot de Ashtanga Yoga waar steeds dezelfde houdingen in een vaste volgorde terugkeren, is er in een vinyasa les meer creativiteit en variatie. Tijdens de les worden de houdingen rustig opgebouwd. Zo wordt je goed voorbereid op de zwaardere of moeilijkere houdingen. Na de zogenaamde 'peak pose', bouwen we rustig af en eindigen we, zoals in elke yogastijl, met een totale ontspanning in savasana.

In de Vinyasa Yoga Level I les ligt het tempo net iets lager, met aandacht voor een stapsgewijze opbouw van de houdingen. In de Vinyasa Yoga All Levels kan je wel al eens voor een grotere uitdaging komen te staan. In Vinyasa Yoga Level II ligt het tempo hoger en komen advanced houdingen zeker aan bod.

Tiener Yoga is speciaal voor jongens en meisjes van 11 tot en met 18 jaar. Bij tieneryoga zijn de yoga avonturen verleden tijd en ligt de nadruk op het uitvoeren van de houdingen en het in gesprek gaan over thema's die een grote rol spelen in het leven van een tiener. Via de mentale oefeningen leer je je lichaam goed te gebruiken op zoek naar balans, zelfvertrouwen en focus. Je leert spanningen in je lichaam loslaten en leert bijvoorbeeld omgaan met gevoelens als (examen)stress en onzekerheid. De fysieke houdingen maken je dan weer flexibel en versterken de spieren, waardoor je kracht toeneemt en je conditie verbetert. Daarnaast vergroot je je lichaamsbesef en kom je tot meer zelfbewustzijn, wat zal bijdragen aan je mentale en fysieke weerbaarheid.